Door Rick

En waarom jij vandaag nog moet starten met “lifelong learning”

We zitten middenin de vierde industriële revolutie, volgens Klaus Schwab, de grootste verandering in de geschiedenis van de mens. Deze verandering heeft impact op vrijwel alles, en daarmee ook op werkgelegenheid en de toekomst van werken. Het World Economic Forum heeft uitgebreid onderzoek gedaan en de resultaten hiervan gepubliceerd. Daaruit komt naar voren dat een aanzienlijk deel van onze huidige vaardigheden in de nabije toekomst minder relevant worden, maar ook welke vaardigheden we naar verwachting kunnen ontwikkelen om up-to-date te blijven.

Onderstaand overzicht toont welke “skills” de komende jaren gevraagd zullen worden en waar minder behoefte aan is.

essentiele jobs 2022

Ook is er een overzicht waarop te zien is welke beroepen meer of minder gevraagd zullen zijn. Hierbij is een duidelijk verband zichtbaar tussen de “skills” uit het bovenstaande overzicht en de beroepen. Erg verrassend is het overzicht misschien niet, aangezien het duidelijk correspondeert met de belangrijkste thema’s in andere publicaties over de vierde industriële revolutie en de bijbehorende ontwikkelingen en uitdagingen.

Alle onderzoeken hebben een heldere boodschap: probeer zo goed mogelijk mee te veranderen en investeer tijd in je eigen ontwikkeling. De gemiddelde levensduur van een vaardigheid is gedaald van 30 jaar naar 6 jaar. Dit geldt trouwens ook voor diegene die zich nieuw op de arbeidsmarkt begeven, het motto “leren op school en toepassen op het werk” is definitief van de baan. Constant blijven ontwikkelen en “lifelong learning” zullen een vast onderdeel gaan worden binnen ons (werkzame) leven.

Intensieve talent ontwikkeling zal de komende jaren steeds belangrijker worden. Niet alleen voor mensen zelf, maar ook voor organisaties om aan hun strategische doelen te kunnen voldoen.

Dus, welke vaardigheid ga jij als eerste verder ontwikkelen?

Het volledige rapport is hier te vinden.